neljapäev, 26. veebruar 2015

Tervislik eluviis ja tervislik toitumine

Mis on tervis?

Tervis on organismi loomulik seisund, mis aitab inimesel elukeskkonnas edukalt toime tulla end:
  • vaimselt
  • emotsionaalselt ja
  • kehaliselt hästi

Mis on haige?

Haigus on kestvast väärharjumusest põhjustatud organismi seisund (Hippokrates).
  • kahjustav mõtlemine,
  • kahjustav toitumine,
  • kahjustav kehaline aktiivsus/passivsus,
  • kahjustav keskond,
  • kahjustavad tunded, emotsioonid,
  • vähene puhkus
Haigus on organismi energiline püüd vabastada end eba tervetest (toksilistest) ainetest (Henry G. Bieler). http://raulpage.org/bieler/

Tervislik eluviis

Eesmärk:
  • hea enesetunde,
  • töövõime ja
  • tervise säilitamine kõrge eani
Eluterve mõtlemine on väärtuspõhine. Jälgi oma mõtteid, sõnu, suhtumist, väärtushinnanguid.

Tervislik eluviisi valdkonnad:
  • eluterve mõtlemine
  • tunded, emotsioonid
  • optimaalne füüsiline tegevus
  • tervistav puhkus
  • tervislik keskkond, eluterve sõpruskond
  • tervislik toitumine
Keskokond, ökoloogia

Radioaktiivse kiirgusfooni kasv, millega inimene kohaneb tuhandeid aastaid, on viimase 60 ja jooksul kasvanud 50 korda.

Loodusele, inimese elukeskkonnale kahjulikult mõjuvad:
  • heitgaasid
  • pestitsiidid
  • tööstuskatastroofid jne
Elektromagnetvälja mõju tervisele:
Keskkonnatervise ja Ohutuse Instituut
info@keskkonnatervise.info

Tervis ja statistika

32% täiskasvanud eestlastest on rasvunud ehk kehamassiindeksiga üle 30. Tervislik kehamassiindeks jääb alla 25. (Endokrinoloog Triin Egliti doktoritöö 2014)

Surma põhjused:
  • vanadus - 10%
  • õnnetused, sõjad - 20%
  • haigused - 70%
Tervise mõjutegurid:
  • pärilikkus - 8%
  • stress - 6%
  • ökoloogia - 11%
  • toitumine - 75%
Tasakaalustamata toitumine

Muutused organismis:
  • kudedesse ladestub üleliigne rasv
  • veresoontesse koguneb liigne kolesterool
  • soolestikus ladestuvad ainevahetuse jääkained
  • väljavenunud magu ja soolestik
  • ainevahetuse aeglustumine
  • ala- või ülekehakaal
  • väsimus, stress
  • madal või kõrge vererõhk
  • ainevahetus- ja seedimishäired
  • allergilisus
  • nahalööbed
  • liigesevalud
  • Immuunsüsteemi nõrgemine
  • töövõime langus
  • infarkt, insult
  • kasvajad, diabeet jne
Toitumine

Õige toit, toitumine säilitab/taastab tervise, toetab organismi tervendamisvõimet.

Toidul on kaks funktsiooni:
  • organismi kõikide rakkude toitmine
  • toit on ravimiks "Sinu ravimiks olgu su toit..." (Hippokrates)
Tähtis on:
  • Loomuliku, rafineerimata ja kuumutamata toidu osatähtsus meie elujõu varude taastamisel
  • Toit sisaldaks kõiki meile vajaminevaid toitaineid vajalikus koguses ja õiges omavahelises suhtes
  • Toit oleks ülekaalukalt aluste, mitte hapete tootja
Tervise säilitamise eeltingimus on, et inimkehas valitseb teatud tasakaal aluseliste ja happeliste elementide vahel. Tervislik vere ph pase on 7,35-7,4.

Happelised elemendid tekivad kehas:
  • keha kudede lagunemisel
  • toidu töötlemise jääkidena
  • häiritud seedetegevuse puhul
  • happeid tootvate toiduainete tarbimisel
Toiduainete kokkusobivus

Tärkliserohkedtoiduained

Teraviljad:
  • Nisu
  • Rukis
  • Kaer
  • Oder
  • Tatar
  • Hirss
Kõik teraviljasaadused:
  • Leib, sai, sepik
  • Pudrud
  • Makaronitooted
  • Kartul
Aedviljad

Sobivad kõikide teiste toiduainetega. Soovitav tarbida aurutatult või keedetult.
  • pea-, roos-, nui-, spargel- ja lillkapsas
  • mustjuur, brokkoli
  • kõrvits, kabatšok
  • tomat
  • spinat
  • noor pastinak
  • porgand
  • kaalikas
  • peet
  • roheline uba
  • hernes
  • seller
  • porrulauk
Magusad puuviljad

Sobivad kõikide toiduainetega.
  • magus õun
  • küps pirn
  • virsik
  • melon
  • banaan
  • küpsed marjad
  • viinamarjad, rosinad
  • viigimarjad
  • datlid
  • arbuus
Soovitav süüa talvel, eriti kehalise töö tegijaile. Kui vajalik toota keha soojust ja energiat.

Hapud ja hapukad puuviljad

Kasutatakse organismi puhastamiseks.
  • hapu õun ja pirn
  • ploom
  • apelsin
  • greip
  • sidrun
  • mandariinid
  • hapud marjad
  • jõhvikas
  • pohl
  • rabarber
  • hapud viinamarjad
Toitumine
 
Toiduainete töötlemine
  • toorelt
  • aurutamine
  • keetmine
  • grillimine
  • praadimine
Liha väärtuslikkus
  • kala ja mereannid
  • linnuliha
  • metsloomaliha
  • loomaliha
  • sealiha
Kasulikke nõuandeid
  • puhast vett juua iga päev (1.5-2 l)
  • toortoit (salatid) süüa enne töödeldud toitu
  • toit närida, ilatada (tärkliserohked toiduained hakkavad seedima suus)
  • hoiduda söögikordade vahel näksimisest
  • juurvilja soovitavalt aurutada või koorega keeta
  • kliid pudrusse
  • piima ei keedeta
  • ravimtaimi korjata päikesepaistelise ilmaga
Tähelepanu

ÜRO toitluskomisjoni andmetel laiendatakse ökoloogiliselt ohtlike põllumajandussaaduste tootmist. Sellise toodangu müümine on Majandusliku ja Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) liikmesriikides, st arenenud maades keelatud. See toodang tuuakse riiki sisse peamiselt mitteriiklike organisatsioonide kaudu. Eesti sai OECD liikmeks 9. detsembril 2010.

HEAD TERVIST!
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar